Als de zon onder gaat, komt het bos rond The WildKitchen tot leven. Brekende takken, geritsel en af en toe een knorretje verraden dat de wilde zwijnen actief worden. Aan eikels en beukennootjes deze herfst geen gebrek, maar daarvan krijgen de zwijnen wel buikpijn. Om die pijn te stillen, ploegen de dieren zo ongeveer het halve bos om.

In eikels en beukennootjes zit looizuur. Dat zuur helpt bomen om zich te wapenen tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. Wilde zwijnen krijgen door het eten van eikels en noten zoveel van dat zuur binnen dat ze er buikpijn van krijgen. Dierlijke eiwitten neutraliseren de tannines en dus gaan de zwijnen op zoek naar emelten en engerlingen. Dat zijn de larven van langpootmuggen en kevers. Omdat deze beestjes onder de grond leven, wroeten de zwijnen in de bodem. 

De zwijnen wroeten graag langs verharde paden en wegen. Het betonnen fietspad door het bos is favoriet. Hier is de grond vaak warmer dan elders in het bos en dat trekt bodemdiertjes aan. Waar de zwijnen dan weer op af komen. 

back