Sparren- of dennenthee wordt veel gedronken, maar dat je van het vocht uit de naalden en takjes van naaldbomen door toevoeging van gember, salie, honing en gist ook sparren- of dennenbier kan maken is minder bekend. Dit bier werd vroeger op de zeilschepen gedronken als middel tegen scheurbuik.

 

Verzamel in mei of juni verse nieuwe toppen van spar, douglas en / of den. Kook deze een half uur op een rustig vuurtje in de aangegeven hoeveelheid water. Zeef het brouwsel en los de honing er in op. Giet over in een mandfles, pot of emmer en laat het brouwsel afkoelen tot handwarm. Sprenkel de gist over de lauwe vloeistof en laat het 5 - 6 dagen fermenteren. Sluit af met een waterslot of doek.

Controleer elke dag of het bier niet te onstuimig gist. In dat geval overschenken in een grotere fles of pot. Hevel na een kleine week het jonge bier in bierflessen met beugel of gebruik een kurkapparaat. Let erop dat het depot achterblijft. Na nog eens een week op een koele donkere plaats gelagerd is het bier op dronk. Een drank voor de echte LumberJack en -Jackolien.

 

Benodigdheden

- 50 g. jonge sparren toppen
- 500 g. honing
- 4.5 l. water
- gist

Met kruiden als mierikswortel, hop, gagel, salie of gember geef je het bier je persoonlijke touch.