Dutch Ovens
QVIST Outdoor Cooking heeft een ruim assortiment Dutch Ovens (DO’s). Ze zijn ingedeeld op volume: qt. Een qt. is een 'quart of a gallon' of te wel iets meer dan 0,9 liter. Naast het basis model van gietijzer met pootjes, hebben we ook een aantal modellen van aluminium en een aantal DO’s zonder pootjes voor gebruik binnen op een houtkachel of inductie. De accessoires voor ons gietijzer vind je onder 'BuitenGewoon handig'.
De Dutch Oven Saga Over de herkomst van de Dutch Oven bestaan veel verhalen. Vele daarvan zijn waarschijnlijk aan het kampvuur ontstaan. De overdadige geuren die zich tijdens het koken uit een pruttelende oven verspreiden hebben waarschijnlijk niet aan hun betrouwbaarheid bijgedragen. Wat vast staat is dat de Dutch Oven eerst op het Europees continent gebruikt werd, voordat hij in de 18de eeuw, zijn intrede deed op het Amerikaanse grondgebied, waar hij zijn huidige naam kreeg. De naam Dutch Oven of “Nederlandse Oven” staat voor een gietijzerpot of ketel met een vlakke bodem die drie poten heeft om de oven boven de steenkolen te houden, vlakke kanten en een effen, van een opstaande boord voorzien deksel, dit om te beletten dat hout of steenkolen die er werden opgelegd, eraf zouden kunnen vallen tijdens het (oven)gebruik van deze potten. Deze “ovens” hebben een handvat van staal dat door middel van twee "oren" aan de pot is bevestigd. De ovens zouden al sinds de zevende eeuw in gebruik zijn. Sommigen beweren dat de Dutch Oven zijn naam dankt aan de Nederlandse (Dutch in het engels) kooplui, die de uit Holland geïmporteerde koopwaar, op straat, van deur tot deur verkochten. Nederlandse kolonisten, uit het gebied van Pennsylvania, zouden gelijkaardige gietijzeren potten en ketels veelvuldig gebruikt hebben. De Lewis and Clark expeditie transporteerde de Dutch Oven bij het doorkruisen van het land. Trappers, ontdekkingsreizigers, pioniers en ketelverkopers zagen in de Dutch Oven een "goede aanwinst". Zij konden hiermee namelijk onder de meest primitieve omstandigheden hetzelfde bereiden als een ‘burger’ in zijn keuken. Of het nu een stevige stew, brood, taart of gebraad was deze ‘wonderpan’ zorgde ervoor dat de meest verwende lekkerbek aan zijn trekken kwam. In latere periodes werd de Dutch Oven ook gebruikt door veedrijvers (cowboys), rondtrekkende karavaans en gypsies. In Europa, waar het rondtrekkende bestaan al veel eerder verdween, raakte ook de oven al snel onbruik. Na lange opzoek werken betreffende de herkomst van de naam “Dutch Oven”, mogen we ervan uitgaan dat een zekere Ragsdale, de naam Nederlandse Oven toepast op een verscheidenheid van potten, ketels, en ovens in de loop van de jaren. De oorsprong van de naam, "Nederlandse Oven", is onzeker maar diezelfde Ragsdale stelt wel een paar theorieën voor. In 1704 zou ene Abraham Darby van Engeland naar Holland zijn gereisd om er het gietproces te bestuderen van messing recipiënten, gegoten in droge zandvormen. Bij zijn terugkeer naar Engeland zou Darby geëxperimenteerd hebben met dit gietproces. Dit deed hij met zoveel succes dat hij uiteindelijk zijn gietijzeren potten kon exporteren. Zo werden zij ook naar nieuwe kolonies over de hele wereld verscheept. De naam "Nederlandse Oven" dankt de pot dus uit het feit dat het originele Nederlandse proces, weliswaar met de nodige verfijningen werd gebruikt om de metaalpotten te gieten. Nog steeds wordt de Dutch Oven in een droge zandvorm gegoten. Voor elke pan wordt dus opnieuw een mal in het fijne zand gevormd. Na het zetten en afkoelen kan hij hier eenvoudig uit verwijdert worden, waarna de pan wordt afgewerkt.
- Nederlands: Heksenketel (met goedsluitende deksel van gietijzer)
- Frans : Chaudron (en fonte avec couvercle)
- Duits : Kochtopf (aus Gußeisen mit Deckel)
- Engels: Dutch Oven(cast iron kettle, with a tight-fitting lid)
- Deens: Heksekedel (med låg; støbejerns gryde)
- GSI (1)
- QVIST (3)
- Skeppshult (1)
- Snow Peak (5)
- € 0,00 - € 24,99 (3)
- € 25,00 - € 49,99 (1)
- € 50,00 - € 74,99 (3)
- € 75,00 - € 99,99 (3)
- € 100,00 - € 124,99 (1)
- € 150,00 - € 174,99 (1)
- € 175,00 and above (2)
-
Snow Peak Micro Oval
BuyDe Micro Oval Dutch Oven (CS-503) van Snow Peak is een mooi vormgegeven, klein maar veelzijdig potje. Handig voor vis en vleesgerechtjes. Een product met een lange geschiedenis en resultaat van traditioneel vakmanschap. Gemaakt in de Iwate regio (Japan). -
-
Snow Peak Japanese Oven 7 qt
BuySlimme oven die op vele manieren op open vuur, fornuis en houtkachel is te gebruiken. -
Skeppshult Fältugn
Buy€ 159,25Mooi vormgegeven Zweedse Fältugn of Dutch Oven. Ook mooi voor binnen. Geschikt voor inductie.