Op het noordelijk halfrond kennen we veel tradities die op het eind van het jaar stil staan bij de Winter zonnewende. Voorbeelden zijn het Midwinterfeest, Luciafeest, Joelfeest en Kerstfeest.

In Zweden vieren we op het eind van het jaar, op 13 december, het Luciafeest. Traditiegetrouw worden er dan lussekatter gebakken; een klein zacht, smeuïg broodje met een fijne saffraansmaak. Heerlijk met een bak sterke koffie of thee bij een vuurtje.

 

Ingrediënten voor 24 Zweedse safraanbroodjes

  • 60 g. verse gist
  • 210 g. boter
  • 1,5 g. saffraan
  • 2,5 dl suiker
  • 6 dl melk
  • 0,6 theelepel zout
  • 1,8 liter tarwemeel
  • 2 grote eieren
  • rozijnen

              

Werwijze

Wel de rozijnen in water;

Smelt de boter op het vuur zonder dat hij verkleurt. Meng saffraan en een klein beetje suiker in een mortier. Voeg dit mengsel toe aan de gesmolten boter. Voeg de melk toe en laat het tot handwarm afkoelen;

Los de gist op in een klein beetje van de vloeistof. En voeg vervolgens de rest van de vloeistof, suiker en zout er bij. Voeg bijna al het meel toe en kneed het deeg gedurende 10 minuten. Strooi wat meel over de deeg en dek het met een theedoek gedurende 30 á 45 minuten af om te rijzen;

Leg het deeg op een met bloem bedekte ondergrond en kneed zachtjes enkele minuten. Verdeel het deeg in ongeveer 24 gelijke delen;

Maak 24 rolletjes en vorm deze tot een gespiegelde S;

Laat nogmaals 30 á 45 minuten rijzen onder een theedoek;

Bereid het vuur voor en zorg voor voldoende gloeiende briketten. Je wilt de Dutch Oven op 200 graden hebben;

Klop de eieren los en besmeer de bovenkant van de saffraanbroodjes met het eimengsel. Druk aan weerszijde in het centrum van de krul de rozijnen zachtjes in het deeg;

Bak de saffraanbroodjes in 10-12 minuten goudbruin. Afhankelijk van je Dutch Oven doe je dat in een aantal porties;

Laat de broodjes onder een theedoek op een rooster afkoelen. Zo blijven ze mooi zacht.

Fijne feestdagen