In het voorjaar is de brandnetel met daslook vaak het eerste kruid dat we kunnen verzamelen. Neem, zeker later in het jaar, van de brandnetel alleen de frisse toppen en zoek op een mooie plek. Pittige brandnetelsoep is een recept voor een stevige maaltijdsoep voor 2 personen of een starter voor 4 - 6 personen.

 

Verzalmel een mooie bos brandneteltoppen en zet ze koel weg voor gebruik. Snipper de ui en pureer de knoflook. Schil de aardappeltjes en snij ze in stukken. Snijd de brandneteltoppen klein. Fruit de ui, paddestoel en knoflook op een laag vuurtje in de boter en voeg vervolgens de brandneteltoppen, aardapel en bouillion toe. Laat het geheel circa 20 minuten op matig vuur koken tot de aardappel gaar is. Pureer de de soep door hem door een roerzeef te halen. Voeg de room en fijn gesneden pepertje toe en breng verder op smaak met zout en peper.

Serveer in wijde kommen. En strooi er fijngehakte thijm en eventueel nog wat geraspte oude kaas over.

Lekker met stevig brood en een eitje.

 

Ingrediënten
- 200 g. brandneteltoppen
- 25 g. boter
- 450 ml. bouillion
- 1 ui
- 1 knoflook teentje
- 2 aardappeltjes (kruimig)
- bospaddestoeltjes 
- 50 ml. room
- pepertje
- eetlepel thijm
- zout en peper naar smaak