Tijdens de cursus leer je de basistechnieken voor het vlechten van een bijenkorf. Wanneer je het vlechten van bijenkorven in de spiraalvlechttechniek eenmaal hebt geleerd, kan je in principe ook verschillende manden, mandjes of ingewikkelder constructies met dezelfde techniek maken. Aan het eind van de cursus ga je met een zelfgemaakte korf naar huis, voor het natuurlijk huisvesten van een volk.

Datum: 4, 18 en 25 maart 2023 / 10.00 - 17.00
Locatie: The WildKitchen - Wapenveld
Kosten: € 199.50 p.p. - Inclusief alle benodigdheden, koffie en thee met wat lekkers. Lunch en maaltijd zijn optioneel.


Programma:

Tijdens de meerdaagse cursus komt o.a het volgende aan bod;

Je leert een goede en stevige bijenkorf te vlechten; hoe je deze moet inrichten voor de bijen. Je kunt behalve een ronde, half open, korf ook een vierkante korf, met een honingkamertje met raampjes voor de raathoning en een afneembare gevlochten strodeksel vlechten. 

Daarnaast komen ook de verschillende gereedschappen, de winning en bewerking en het gebruik van inheems materiaal, in het bijzonder het bindmateriaal aan de orde. Dat zijn in de eerste plaats bramen, boomwortels boombast en twijgen. De bedoeling is om daarvoor één of meer dagdelen uit te trekken, dus ook de natuur in. Dit laatste valt echter niet overal even goed te realiseren en het is ook moeilijk om vooraf te plannen.

Als basis zullen we met roggestro werken. Dat blijkt historisch gezien het beste materiaal. Ook pijpestrootje (vaak bunt of bente genoemd), pitrus en vele andere in de natuur te verzamelen gras en rietachtigen waarmee gevlochten kan worden komen aan de orde. 

Wanneer je het vlechten van bijenkorven in de spiraalvlechttechniek hebt geleerd, kan je in principe ook een broodmandje, manden of ingewikkelder constructies met dezelfde techniek maken.

Door de individuele benadering is deze meerdaagse cursus geschikt voor zowel beginners als gevorderde vlechters die meer willen leren.

• 1 week van te voren ontvangen de deelnemers een routebeschrijving en een gedetailleerd programma van de dag.

Over de locatie: SkogsStuga - The WildKitchen is onze off-grid buitenlokatie in het Zwolse bos (Wapenveld, Heerde). Een unieke plek - in Zweedse sferen - midden in het bos op de Noordflank van de Veluwe. The WildKitchen heeft haar eigen bijenstand. Onze bijen halen hun stuifmeel en nectar gedurende het hele jaar uit de directe omgeving; het Zwolse bos en de verspreid liggende heideveldjes. 
We werken met verschillende spaarkasten (standaard bijenkast in Nederland), korven en een Top Bar Hive, waaruit we raathoning oogsten.

Een beeldimpressie van de SkogsStuga vind je hier en op Insta.

We hanteren een maximale groepsgrootte van 8 personen. Wees er dus snel bij want vol is vol. Wij hebben er zin in! Jij ook?

Meld je aan

 

 

 

back